7 handigste GoPro tips voor beginners

De meest handige GoPro tips voor beginners

GoPro´s zijn super slimme en handige camera´s. Want wie niet groot is, moet slim zijn. GoPro camera´s zijn de perfecte camera´s om jouw avonturen mee vast te leggen en ze zijn echt super gebruiksvriendelijk. Met deze GoPro tips kan nog een kind de was doen. Met een GoPro camera als reisgezelschap, hoe je geen steven Spielberg te heten om professioneel filmmateriaal te schieten. Maar deze GoPro tips voor beginners gaan jouw film skills wel tot een hoger niveau brengen. Deze 7 GoPro tips gaan van jou een Hero maken. Vandaar ook de slogan: GoPro, be a Hero!

Tips voor GoPro www.goprotips.nl

1: Plan jouw film opname /shot.

Plan als het kan wat je gaat filmen met jouw GoPro. Wat is het doel van de film? Wat is de doelgroep? En wie of wat ga je daarvoor in beeld brengen? Probeer de shots al in jouw hoofd te visualiseren. Scan de omgeving waar je bent en vraag jezelf af wat de mooiste hoek is om vanuit te filmen. Welke opties heb ik? En waar heb je het meeste licht? Aangezien GoPro ’s het niet zo goed doen in donkere situaties.  Je wilt straks een aantrekkelijke film hebben om naar te kijken dus denk hier over na. Als je jouwzelf dit aanwent, zullen jouw video’s al een stuk professioneler worden. Dus tot zover de eerste GoPro tip voor beginners. Hieronder nog even een samenvatting;

Hoe plan je jouw filmopnames;

1: Verhaal is de sleutel voor een prachtige aftermovie. Een verhaal heeft een intro, body en een outro.

2: Denk vooruit over camerabewegingen en camerahoeken.

3: Denk aan het licht. Geen donkere ruimtes. Het mooiste is natuurlijk met de zonsopgang of ondergang.

4: Bekijk na het filmen ook even jouw shot terug en kijk of je tevreden bent voordat je de locatie gaat verlaten.

2: Kies de juiste camera hoeken

GoPro’s zijn kleine, lichte en compacte camera’s. Je kunt ze overal op, onder of in zetten om zo zoveel mogelijk te variëren vanuit verschillende camera hoeken. Je bent hier dus enorm vrij in dus neem die vrijheid ook en wees creatief. Een motor vakantie die alleen gefilmd is vanaf het stuur, is niet echt heel aantrekkelijk voor de kijker. GoPro heeft allerlei verschillende mounts, wel meer dan 50 verschillende. Met deze mounts kun jij jouw actie filmen van voren, achteren, boven of onder zodat de kijker ook echt het gevoel heeft erin te zitten. Als je dus met jouw motor op vakantie gaat, monteer de GoPro dan bijv. rechts op de vork, op het stuur, op jouw helm of bij jouw budy op zijn rug en ga erachter rijden. Wees dus creatief!

GoPro tips voor beginners. www.goprotips.nl

3: Bespaar tijd en gebruik de QuikCapture-modus.

Deze tip ga je zeker gebruik van maken en is echt super makkelijk. Als je de GoPro eenmaal hebt ingestled, is dit eigenlijk het enige wat je nog maar hoeft te doen. Dus op het moment dat jij jouw actie moment wilt filmen, druk je bovenste knop in (sluiterknop) en de GoPro gaat automatisch aan en begint met filmen. En het zelfde trucje als je stopt met filmen. Super simpel dus en je bespaart er ook nog jouw batterij mee. Om de modus in te schakelen ga je naar ‘Voorkeuren’ > ‘Algemeen’ > ‘QuikCapture’.

4: Bespaar jouw batterij.

Met zoveel techniek verpakt in een kleine camera, kan de batterij nog wel eens sneller leeg zijn dan gewild. De eerste tip heb je al gehad en dat is de QuikCapture-modus gebruiken. Ook kun je de verbinding verbreken met jouw mobiele app wat aanzienlijk kan schelen. En wacht even met het uploaden van jouw filmpjes naar jouw telefoon. Verder kun je de schermhelderheid ook verminderen of het lcd scherm aan de voorzijden tijdelijk uit zetten. In dit schema kun jij zien hoe lang je kunt filmen in min in welke frame rate en kwaliteit. Deze informatie is voor de GoPro Hero 11.

GoPro tips, www.GoProtips.nl
GoPro tips www.goprotips.nl

5: Denk na of je horizontaal of verticaal gaat filmen.

Als je achteraf een cinematische aftermovie wilt maken, is het wel zo handig dat je horizontaal filmt en niet verticaal zoals veel mensen tegenwoordig met hun telefoon filmen. Je kent vast wel die slechte gefilmde verticale video’s die op Dumpert voorbijkomen. Zo hoort het dus niet en daar wil je vast ook niet terecht komen 😉 tenzij je filmt voor instagram stories of tiktok, dan mag je wel verticaal filmen. Je kunt wisselen tussen de verticale en horizontale modus door je GoPro te draaien, maar soms is het handiger om deze modus vast te zetten. Dit doe je bij ‘Voorkeuren’ > ‘Scherm’ > ‘Oriëntatie’ > ‘Liggend’.

6: Film korte momenten

Heb jij weleens een film op tv gezien waaruit 10 min lang vanuit dezelfde hoek is gefilmd? Nee, ik ook niet want dat is oer saai! Neem even de tijd om na te denken over hoe lang een opname duurt in een echte professionele film. Het zijn secondes. Deze eenvoudige tip helpt je om je video's dynamischer te maken door het overbodige weg te laten. Korter is beter. Zeker als het om snelle acties gaat. Ook bespaar je geheugen en batterij door korte momenten te filmen. Pro-tip: neem de volgende keer dat je een video opneemt niet meer dan 10 /15 seconden op. Bij langere scènes film je dezelfde opname vanuit twee of drie verschillende hoeken. Dan heb je meer variatie en jouw aftermovie kijkt beter weg.

7: Film dicht op de actie

GoPro ’s kunnen niet inzoomen zoals een professionele camera. Dus zal je zelf met jouw neus op de actie moeten zitten en daar zijn GoPro ‘s natuurlijk ook voor gemaakt. Wanneer je dicht op de actie blijft, komt deze het best over op de kijker. Vanwege de brede beeldhoek van GoPro camera’s worden onderwerpen snel klein wanneer je op afstand komt te staan. Daarnaast worden actiebeelden ook een stuk saaier als je van een afstand filmt. Zorg er dus voor dat je de actie van dichtbij filmt zodat de kijker er ook met zijn of haar neus bovenop zit. Heel veel film plezier gewenst!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.